Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek királysága! (Máté 4,17)
Hogyan kell bemenni az Isten királyságába?Máté evangéliumában Jézus azt mondja, hogy „erőszakoskodnak a mennyek királyságáért, és az erőszakoskodók ragadják el azt” (Máté evangéliuma 11,12). A görög szó, amit itt erőszakoskodásnak fordítottak, a biadzó. Ez a szó kifejezi azt, hogy az illető, aki be akar menni az Isten királyságába, erőt használ. Semmiképpen nem tükröz lazaságot.

Ezt a szót használják arra is, ha valaki tolakodik a tömegben. Interneten láttunk néha felvételeket arról, hogy távol-keleti országokban az emberek csak úgy férnek be a metróba vagy a vonatra, mint a heringek a konzervdobozban. Jézus erről a hozzáállásról beszél, amikor azt mondja, hogy az embereknek erővel kell bemenniük, benyomakodniuk Isten királyságába. Akarni kell, igyekezni kell, törekedni kell befelé. Persze ehhez nem kell embereket félrelöknünk, Jézus semmiképpen nem biztat minket emberek bántalmazására; inkább arra, hogy nagyon törekedjünk oda bemenni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy „izomból” kell bemenni.

Ha valaki csak félreáll, nézi a többieket, és azt mondja: „Á, jól van, menjenek csak, én majd itt kint lazítok” – nos, ezzel a hozzáállással nem lehet bejutni.

Az Isten királysága csodálatos hely! Sőt ez a mindenségben létező legcsodálatosabb hely. Nagyon kell akarnunk oda bemenni. És Jézus azt mondja, hogy azok mennek be oda, akik erővel megragadják azt. Azok, akik összeszedik magukat, és azt mondják, hogy: „Márpedig én bemegyek, akármi lesz is.”

A kérdés az, hogy te bemész-e. Összeszeded-e magadat, összeszeded-e minden erődet, és azt mondod-e: „Én bemegyek! Én nem maradhatok kint!”

Tegyél így! Ragadd meg te is erővel az Isten királyságát!
       
„Ettől fogva kezdett Jézus prédikálni, és ezt mondani: Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek királys á ga!” (Máté 4,17.)
Megtérés
Mucsi Ferenc - 2020.